Societat

La Conselleria declara la Setmana Santa de Calp Festa dInterès Turístic Autonòmic

L'alcaldessa, Ana Sala, assegura que aquest distintiu "posa en valor la gran riquesa del nostre patrimoni cultural"
Crist de les Tres Caigudes / Ajuntament de Calp

La Setmana Santa de Calp ha rebut la declaració de Festa d'interès turístic autonòmic de la Comunitat Valenciana per part de la Conselleria dInnovació, Indústria, Comerç i Turisme. Aquesta distinció reconeix la originalitat i tradició popular d'aquestes celebracions, així com la seva capacitat per atraure visitants.

Un dels elements distintius de la Setmana Santa de Calp és la participació de persones de diverses nacionalitats i la combinació de costums entre la Setmana Santa mediterrània i la més sòbria castellana, atorgant-li un caràcter únic i eclèctic que la distingeix d'altres celebracions a Espanya.

El interès turístic de la Setmana Santa calpina és notable, amb una mitjana diària de 31.100 visitants el 2024. D'aquests, aproximadament la meitat eren turistes que van pernoctar a Calp, i l'altra meitat, visitants. Del total, el 79,5% va provenir d'Espanya, i hi destaquen un 40% de la província d'Alacant, un 27,9% de Madrid i un 11,5% de València.

La antiguitat i tradició de les celebracions també han estat factors clau per rebre aquesta distinció. A la memòria presentada per l'Ajuntament s'assenyala que a Calp se celebra una processó dedicada a la Mare de Déu dels Dolors des de temps immemorial. El 1954, un grup de veïns va crear la Confraria de Jesús Natzarè, que va arribar a processionar pels carrers de Calp amb una imatge encarregada a l'escultor de Javi Juan Bautista Devesa.

El 2008, la comissió de festes patronals va decidir comprar la imatge del Natzarè a la filla de l'escultor. Després de ser restaurada, va tornar a processionar pels carrers de Calp el Dijous Sant de 2010. Des de llavors, la Setmana Santa calpina ha recobrat un dinamisme extraordinari, comptant actualment amb cinc confraries i germandats: la Confraria de Jesús Natzarè, la Germandat del Silenci, la Confraria del Santíssim Crist de les Tres Caigudes, la Germandat del Crist dels Gitans “El Poderós” i la Germandat de Ntra. Sra. la Verge de la Salut. Amb elles, els Festers són responsables de la processó de Diumenge de Rams i del Trobada, i les seves festeres es converteixen en les “dolorosas” de la Verge de Dolores.

A la Setmana Santa calpina, les diferents confraries recorren els carrers del nucli antic a partir del Diumenge de Rams. La devoció i l'esteticisme assoleixen el seu punt àlgid Divendres Sant amb la processó del Sant Enterrament, que finalitza a la plaça de la Vila amb la trobada de totes les imatges i confraries. Les celebracions conclouen el Diumenge de Resurrecció amb la Trobada entre Crist Ressuscitat i la Verge a la plaça Sant Salvador, un dels actes més sentits, on els integrants de la Comissió de Festes adquireixen especial rellevància en acompanyar les imatges vestint el vestit tradicional calpí.

“La declaració de Festa d'interès turístic autonòmic suposa un reconeixement a la singularitat de la nostra Setmana Santa calpina, un distintiu que posa en valor la gran riquesa del nostre patrimoni cultural i que sens dubte ens motiva a continuar treballant per fer més grans aquestes festes”, ha assenyalat l'alcaldessa de Calp, Ana Sala.