Uncategorized

La guerra eleva més de 500 ucraïnesos i russos empadronats a Calp

La població va en ascens, gairebé 26.000 empadronats

La població empadronada a Calp torna a augmentar un any més. L'Institut Nacional d'Estadística ha comunicat a l'Ajuntament que la seva proposta de xifra de població del municipi a data d'1 de gener de 2023 és de 25.854 habitants, és a dir, 1.758 més que el 2022. Ara s'obre un període d'al·legacions i si aquestes no es produeixen s'aprovarà oficialment la proposta de l'INE.

Aquest augment es deu, segons expliquen fonts municipals, per una banda, a un major registre de persones procedents d'Ucraïna i de Rússia, a causa del conflicte bèl·lic que va començar l'any passat. De fet, el 2022 es van donar d'alta al padró de Calp 364 ucraïnesos i 191 russos. I de l'altra, a les campanyes de conscienciació i al treball dut a terme des del departament del Padró de l'Ajuntament.

Un dels problemes detectats és la manca d'informació dels ciutadans, que en molts casos estan convençuts que ja estan empadronats o que desconeixen la necessitat de renovar el padró en cas de ser estrangers.

Per aquest motiu, l'any passat l'Ajuntament va posar en marxa una campanya en diferents idiomes consistent en vídeos, falques i cartells per tal de conscienciar de la importància d'estar empadronat per poder accedir a nombrosos serveis i prestacions municipals. A més, des del Padró es remeten cartes de preavís o SMS amb tres mesos d'antelació a aquells ciutadans als quals se'ls caducarà la inscripció al padró perquè procedeixin a la seva renovació.

Aquestes actuacions juntament amb altres dutes a terme en anys anteriors han permès que aquestes dades demostren que Calp ha anat recuperat població de mica en mica després d'arribar a baixar la barrera dels 20.000 habitants el 2016 (amb la consegüent pèrdua de transferències de l'Estat que això va suposar a la seva moment). Amb aquestes xifres es demostra que Calp continua recuperant habitants i subvencions econòmiques.

Més enllà de les ajudes econòmiques esmentades, l'alcaldessa de Calp, Ana Sala, ha destacat la necessitat de conscienciar la ciutadania perquè estiguin donats d'alta al padró. “Per als mateixos residents és molt important que tinguin renovada o actualitzada la seva inscripció al padró municipal ja que si no ho fan es procedeix a la seva baixa al padró el que comporta la pèrdua dels seus drets com a veí del municipi”.