Educació Política

Calp, abocat a centres educatius de barracons

L'executiu calpí, amb el suport de Compromís a les Corts, segueixen amb la lluita per resoldre l'emergència educativa
Compareixença de l'Executiu calpí i el Diputat de Compromís / Ràdio Litoral.

Aquest matí, en roda de premsa, el Diputat de Compromís a les Corts i portaveu d'Educació, Gerard Fullana, al costat de l'alcaldessa de Calp, Ana Sala i regidors a l'executiu calpí, ha assegurat que el Consell porta des del mes de juliol sense autoritzar cap execució d'obres inclosa al Pla Edificant. Una situació que afecta dos projectes clau de la localitat, com són el 2n IES i el CEE Gargasindi, i un llarg llistat de centres educatius de tot el territori valencià. Alguna cosa, que suposa, la paralització del Pla Edificant per part del Consell i amb això un retard més gran de dues obres que són un clam al municipi.

Una cosa que arriba derivada, ha explicat Fullana, del retallada al pressupost del Pla Edificant que ha passat d‟una assignació de 308 milions d‟euros a 181 milions d‟euros. Un 40% del pressupost.

El Diputat valencianista ha anunciat que des de la Coalició van a sol·licitar la compareixença del Conseller d'Educació, José Antonio Rovira, perquè vaig aclarir quines són les intencions del govern valencià amb els centres educatius pendents d'executar a Calp.

La solució, que des de la Conselleria, se li ha plantejat a l'Ajuntament calpí davant l'emergència educativa que pateix la localitat, amb aquests dos projectes empantanegats -el 2n IES i el nou Gargasindi- i la construcció pendent del 5è centre d'educació infantil i primària, ca la col·locació de barracons. Cosa que també suposa una important inversió i uns tràmits que tampoc no es poden fer esperar, com apunten des del govern calpí.

Mariola Mulet, la regidora d'Educació, ha descrit la situació en què es troben actualment els centres educatius, totalment col·lapsats i amb una matrícula d'alumnes en constate augment, i la necessitat urgent de donar solució a un escenari completament insostenible.

Com ja hem explicat, l'Ajuntament de Calp s'ha prestat davant de la Conselleria a pagar el sobrecost que han experimentat els dos projectes inclosos al Pla Edificant, el del 2n IES i el nou Gargasindi, però les bones intencions no són suficients. Els tècnics adverteixen que les competències corresponen a la Conselleria dEducació i que l'Ajuntament no pot sufragar unes obres propietat de la Generalitat. Des de l'executiu calpí s'ha sol·licitat un informe que es traslladarà a la Generalitat amb les apreciacions dels tècnics municipals. Amb tot, tant l'alcaldessa, Ana Sala, com el portaveu de l'executiu local, Ximo Perles, han mostrat el seu compromís per resoldre aquesta situació i continuar lluitant per dotar d'instal·lacions educatives en condicions Calp.