Política Serveis Públics

Puja el preu de l'aigua a Xaló de cara al 2024

L'Ajuntament aprova un increment per trams a la facturació que va del 10 al 25% més sobre el preu actual
Sessió plenària del mes de novembre a Xaló / Ràdio Litoral

A l'últim ple celebrat al Ajuntament de Xaló i amb els vots favorables de tota la corporació municipal, -Compromís, PSPV PSOE i PP-, es va donar llum verda a un increment de la taxa d'aigua potable, en funció d'un informe tècnic i per fer front al deute que arrossega aquest servei. Una pujada que va del 10 al 25% segons els trams a la facturació.

El regidor d'Aigües, Gerard Fullana, va explicar en el transcurs de la sessió que el subministrament hídric de Xaló depèn dels Regants de Parcent, i des dels últims anys, aquest bé tan preat i necessari, ha experimentat un increment del 80%, una cosa que està generant un important dèficit per a les arques municipals.

Fullana va remarcar que, si no s'apuja la taxa, l'Ajuntament no té capacitat per fer front a preu actual de l'aigua que arriba des de la veïna localitat de Parcent, el més car de la Marina Alta, segons va puntualitzar l'edil.

Des de l?executiu local s?ha apostat per no repercutir l?increment en un percentatge tan alt als usuaris del nucli urbà. El consum d'aquests habitatges continuarà estant subvencionat, mentre que els usuaris de l'extraradi sí que experimentaran un augment més gran en els rebuts d'aigua, sobretot aquells que la usin per a reg o omplert de piscines. Amb aquesta mesura, s'està apostant per un consum responsable. Segons els càlculs del regidor, la factura de l?aigua per als xaloners es veurà incrementada entre uns 35 i 50 euros més per a un veí amb un consum normal.

La pujada s'aplicarà per trams. Al primer tram es passa de 50 cèntims per m3 a 55 cèntims, al segon tram la tarifa passa a 80 cèntims, al tercer tram ascendeix fins a 1'80 dels 1'50 euros que fins ara es cobrava, i al quart tram es cobrarà 4,87 dels 3,90 euros que estaven pagant els usuaris afectats. Tot i això, l'Ajuntament espera recaptar durant el 2024 per sobre dels 73.000 euros més si es consumeix la mateixa quantitat d'aigua que durant el 2023.