Obres

Benitatxell renova la totalitat de l'enllumenat públic amb fons europeus

El Poble Nou de Benitatxell està a un pas de renovar gairebé al complet el seu enllumenat públic –que fins ara era molt vell i deficitari– i aconseguir alhora una eficiència energètica més gran. Després de sol·licitar i aconseguir una subvenció de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), finalment l'Ajuntament ha dut a terme el darrer pas d'aquest procés abans d'executar l'actuació: la licitació i l'adjudicació del projecte.

El contracte, amb un pressupost base de licitació de 627.039,45 euros (IVA inclòs), s'ha adjudicat a la companyia Elecnor Serveis i Projectes SAU per un preu de 463.166,45 euros (IVA inclòs), fet que suposa una rebaixa del 26% sobre el preu inicial. A més, l'empresa ha ofert com a millores la disminució del termini d'execució, que ha passat de 4 mesos a dues setmanes, i l'ampliació del termini de garantia de 5 a 10 anys.

L'actuació inclou no només la substitució de lluminàries per altres de més eficients, sinó que redueixin la contaminació lumínica. També la incorporació de sistemes de telegestió i ladequació dels quadres de comandament per complir amb la normativa vigent. S'actuarà sobre 26 dels 37 quadres de comandament que té el municipi i se substituiran 897 lluminàries tradicionals per altres de tecnologia LED.

S'estima aconseguir un estalvi energètic del 62% respecte a la despesa actual, evitant així salts als quadres de llum per sobrecàrrega d'energia. A més, aquesta actuació permetrà esmorteir l'increment en la despesa de llum al consistori, que va passar de destinar 69.336 euros per pagar la factura de l'enllumenat públic el 2022 a pagar prop de 122.500 euros aquest 2023, gairebé el doble.

El projecte està finançat en gran part (en un 85%) amb un ajut de l'IDAE per a inversions a projectes singulars locals d'energia neta a municipis de repte demogràfic (Programa DUS 5.000), que s'emmarca en el Programa de Regeneració i Repte Demogràfic del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Aquesta és la segona actuació que es durà a terme al municipi per reemplaçar els vells fanals per lluminàries led. El 2022 ja es van substituir un total de 355 fanals amb una inversió de 149.907 euros entre l'Ivace i el Consistori al 50%.

I és que des del 2020 és un servei bàsic que l'equip de govern s'ha proposat millorar. Aquest any es va elaborar una auditoria energètica per conèixer l'estat de tota la instal·lació elèctrica municipal i així poder optar a aquests ajuts, que en total sumen gairebé 500.000 euros en subvencions per al canvi de lluminàries i estalvi energètic.