Uncategorized

La Guàrdia Civil investiga tres persones per venda il·legal de medicaments veterinaris a la Comunitat Valenciana

El Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA) de la Guàrdia Civil d'Alacant n'ha investigat tres
persones per un delicte contra la salut pública, acusats de comercialitzar amb medicaments dús veterinari de forma irregular. S'han inspeccionat quatre establiments a les províncies d'Alacant i València on s'han intervingut gairebé 7.500 comprimits i més d'un centenar d'altres envasos de diferents
medicaments.

Les investigacions es van iniciar després d'una inspecció realitzada pels agents en un establiment especialitzat en alimentació animal, en què van trobar 100 comprimits de medicaments sospitosos, que van ser confiscats i analitzats, determinant que es tractava d'una medicació l'administració de la qual no està permesa al nostre país .

Per aquest motiu, la Guàrdia Civil va continuar amb la investigació i va inspeccionar tres establiments més en què van ser intervinguts 7.371 comprimits que s'estaven venent en aquests establiments de forma irregular, alguns perquè la seva venda és il·legal a Espanya; uns altres, perquè encara que legals, s'estaven venent sense prescripció veterinària, i aquesta era preceptiva per a la seva distribució; i d'altres, perquè tot i no estar subjectes a prescripció facultativa, requereixen que l'establiment estigui autoritzat, i no és el cas.

Davant els fets, els dies 11 i 13 de juliol van ser investigats dos homes i una dona, d?entre 45 i 54 anys, de nacionalitat espanyola, responsables dels establiments infractors, situats a quatre localitats de les províncies d?Alacant i València. S'han intervingut medicaments destinats a ús animal, d'entre els quals 7.390 són comprimits il·legals, 81 comprimits estan subjectes a prescripció veterinària i s'estaven expedint sense, i 128 envasos més de medicaments no subjectes a prescripció, però per a la venda dels quals, els establiments inspeccionats no estaven autoritzats.

L'ús de medicaments veterinaris no autoritzats exposa els animals a riscos per a la salut. A més, si són animals destinats al consum humà, pot suposar riscos també per al consumidor. D'altra banda, en comercialitzar-se de forma clandestina i sense control sanitari, col·lateralment produeixen altres perjudicis, per exemple, per al medi ambient.

Les diligències han estat posades a disposició del Jutjat d'Instrucció número 3 de Dénia.
L'operació ha estat desenvolupada per la Unitat de Protecció de la Natura (UPRONA) de la Comandància de la Guàrdia Civil d'Alacant, que ha comptat amb el suport de l'Agència de la Unió Europea per a la Cooperació Policial (EUROPOL) a què es van sol·licitar dades sobre l'origen dels medicaments intervinguts,
procedents d'Alemanya, França i els Països Baixos, entre d'altres, i que va permetre als investigadors arribar fins als investigats. També s´ha comptat amb la col·laboració de l´Àrea d´Inspecció de Farmàcia de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a Alacant i el Departament d´Inspecció i Control de Medicaments de l´Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).