Societat

L'Ajuntament de Calp ha instal·lat aquesta setmana un tòtem amb sistema salvavides al passeig Princesa d'Astúries

Per evitar ofegaments en una zona especialment perillosa

L'Ajuntament de Calp ha instal·lat aquesta setmana un tòtem amb sistema salvavides al passeig Princesa d'Astúries, al costat de la zona de Rocaplana per evitar ofegaments en una zona especialment perillosa pels corrents. Es tracta d'una estructura fixa d'acer inoxidable completament autònoma ja que disposa de placa solar i bateria, fet que fa que es tracti d'un punt de seguretat actiu durant 24 hores.

Al seu interior hi ha tres dispositius salvavides que s'inflen automàticament al contacte amb l'aigua. El funcionament és senzill. Per utilitzar aquests dispositius cal trencar el vidre del tòtem, recollir un dels salvavides i llançar-lo cap a la persona amb problemes. El dispositiu s'infla en entrar en contacte amb l'aigua en uns segons i és reutilitzable.

A més, en el moment de fer-lo servir, en trencar el vidre s'activa un sistema d'alerta acústica i lumínica a la zona i el tòtem disposa de dos botons que en prémer-los alerten la Policia Local o el 112.

El tòtem és completament autònom, ja que té placa solar i bateria i no necessita connexió a la xarxa elèctrica. El sistema pot ser utilitzat per qualsevol persona i es converteix en una eina de gran ajuda en casos d'ofegament, especialment si es produeix fora de l'horari de funcionament del Servei de Salvament i Socorrisme a les platges. El mateix tòtem, la instal·lació del qual ha tingut un cost de 13.406€, mostra el manual d'ús en castellà i anglès.

L'alcaldessa en funcions, Ana Sala, ha assenyalat que «aquesta instal·lació de salvament permet millorar la seguretat dels banyistes a les nostres platges, en la nostra línia de continuar reforçant la protecció de la ciutadania al litoral i complementant els serveis de salvament dels quals disposem. Aquests dispositius de seguretat poden ser utilitzats per qualsevol persona i es converteixen en una eina de gran ajuda en cas d'ofegament».