
El Primer Café de hui tenia un doble propòsit, per una banda, defensar la protecció d’un element característic del nostre paisatge, com són els marges de pedra en sec, i de l’altra, promoure la formació professional d’un ofici que es pot perdre. Aquest matí ens hem preguntat pel futur de la feina dels coneguts com a margenadors. Un ofici propi de la Marina Alta, que actualment té una formació específica i bona ocupabilitat, i que, tanmateix, no aconsegueix reunir gaire alumnat. Un tema que hem abordat amb veus expertes. Ens han acompanyat en directe, Vicent Jordà, Cap d’Estudis de FP a l’IES Enric Valor de Pego, i Juan Bolinches, professor especialista del cicle formatiu de Pedra Natural que s’imparteix a aquest institut.
Aquest és un cicle únic a tot el territori valencià i dels pocs que hi ha a tot a l’àmbit nacional, i busca alumnat. Ser margenador és una feina dura. Un ofici que afronta el greu problema de manca de relleu generacional i que les empreses en actiu reclamen. Amb la intenció de preservar aquest ofici i donar continuïtat a aquest tipus de construccions tan característiques a la Marina Alta, es va crear i oferta a l’IES de Pego el cicle de Pedra Natural. Un cicle que va més enllà del treball amb pedra en sec.
Aquest cicle està dividit en dos cursos, en els que s’aborda tot el procés de la construcció amb pedra, des de la seua extracció en una pedrera passant per la seua recepció al magatzem, els tractaments que requereix aquest material, fins a la seua col·locació com a revestiment. 2.000 hores que no obliden la formació pràctica tant a l’institut com a empreses del sector.
Si voleu saber més sobre aquesta formació podeu tornar a escoltar l’entrevista aquí i posar-vos en contacte amb l’IES Enric Valor de Pego.