Entrevistas Sociedad

Pepa Doménech: “La ciència és un camí molt bonic, a mi m’ha aportat molt, m’ha fet créixer com a persona”

Ens sumem a la celebració de l'11 de febrer, Dia Internacional de les Dones i les Xiquetes a la Ciència
Pepa Doménech, bioquímica calpina. / Radio Litoral

Amb el nostre Primer Café de hui ens hem sumat a la commemoració d’aquest dimarts, 11 de febrer, Dia Internacional de les Dones i les Xiquetes a la Ciència, posant el nostre granet de sorra en l’objectiu d’enderrocar estereotips, inspirar futures científiques, i sumar-nos a les accions amb què tancar l’escletxa de gènere que existeix a l’àmbit científic. Una celebració que hem compartit amb la bioquímica calpina Pepa Doménech, que, encara que ha redirigit la seua carrera professional, focalitzant-se en la docència, ha estat membre de l’equip d’investigació europeu que treballa per rastrejar el comportament dels microplàstics a l’intestí d’un organisme viu per saber què passa en el seu ADN.

Aquesta és una data amb què, segons la nostra convidada, es pot visibilitzar el treball de les dones a la ciència, trencar estereotips de gènere i fomentar la vocació científica en xiquetes. Una data que també és reivindicativa, amb la qual reclamar el lloc que mereixen les dones a la ciència i defensar el treball i la contribució que les dones han fet a l’àmbit científic al llarg de la història. Una tasca massa vegades silenciada.

L’experiència de la nostra convidada és un exemple clar dels reptes i les renúncies que ha d’afrontar aquella dona que decideix dedicar-se a la investigació científica. Un món on els alts càrrecs solen estar ocupats per homes, malgrat que les bases dels equips de recerca solen comptar amb un gran nombre de dones.

Ara, des de les aules, Pepa Doménech, pretén ser una motivació per a les alumnes, aportant la seua experiència i traslladant a les estudiants el que suposa la carrera científica, desfent mites i animant-les a emprendre aquest camí laboral molt il·lusionant, malgrat tots els reptes que comporta. Perquè les dones, com ha afirmat la nostra convidada, també poden fer ciència.

El de hui ha estat un Primer Café, més que necessari, per a enderrocar estereotips, inspirar a xiquetes, i sumar-nos a les accions amb què tancar la bretxa de gènere que hi ha a l’àmbit científic.

Podeu escoltar l’entrevista completa aquí.