Obras

Transports adjudica per 19,8 milions d’euros les obres complementàries de la variant de Benissa

Els nous treballs inclouen uns 2 km de vies per als vianants i ciclistes

El Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible ha adjudicat per 19,8 milions d’euros (IVA inclòs) les obres complementàries a les ja realitzades en la variant de Benissa de la carretera N-332.

La variant de Benissa, que està en servei des del 28 de juliol de 2022, ha permés la segregació del trànsit local del de llarg recorregut, millorant la seguretat viària, reduint els temps i mitigant la contaminació i la congestió en el municipi.

A més, s’ha potenciat la connectivitat amb l’autopista AP-7, lliure de peatge des de l’1 de gener de 2020, per la qual cosa s’ha detectat un augment significatiu del trànsit en el vial de connexió entre l’autopista i el nou enllaç nord de Benissa en la carretera N-332.

En aquest context, s’executaran les obres complementàries ara adjudicades en l’entorn del nou enllaç nord de Benissa i en el tram contigu de la N-332 a l’altura del polígon industrial La Pedrera.

Característiques de l’actuació

Les actuacions projectades asseguraran la funcionalitat i correcte funcionament de l’enllaç i milloraran la seguretat viària, mitjançant reordenació d’accessos i millora del traçat.

En el projecte s’ha inclòs l’augment de capacitat mitjançant l’ampliació de la plataforma bidireccional actual, amb l’objecte de disposar de dos carrils per sentit, construint un ramal directe per als moviments des de l’autopista AP-7 cap a Calp. D’aquesta forma es reduiran els temps de recorregut.

També contempla l’acondicionament mitjançant millora de traçat i ampliació de plataforma de la carretera N-332 en una longitud pròxima als 2 km en l’extrem nord de la variant de Benissa.

L’objectiu és dotar el tram entre Benissa i Teulada, que presenta una intensitat de trànsit mitjana diària pròxima als 20.000 vehicles al dia, de característiques similars a les de la variant de Benissa, recentment construïda.

Es potenciarà la seguretat viària en una carretera que permet connectar zones turístiques de primer nivell internacional com són Xàbia, Teulada-Moraira, Benissa i Calp, amb una alta intensitat de trànsit en època estival.

A més, s’executarà un enllaç d’accés al polígon industrial La Pedrera, eliminant la intersecció existent, amb la consegüent millora de les condicions de seguretat viària.

Actualment, en els 2 km de carretera N-332 en els quals s’actuarà, existixen 14 accessos directes de camins a la carretera. Per a potenciar el nivell de servei de la via i augmentar la seguretat viària en l’itinerari, es construiran 1.800 m de vials de servei connectats al nou enllaç que garantiran l’accessibilitat a finques i activitats contigües, eliminant d’aquesta forma aquests accessos directes a la N-332.

Finalment, s’han dissenyat aproximadament 2 quilòmetres de vies per a vianants i ciclistes que milloren l’accessibilitat a la Partida de Canor i al polígon industrial de La Pedrera, en línia amb l’Estratègia Estatal per la Bicicleta. El projecte inclou una passarel·la singular de tipologia mixta (acer i formigó) per a la via per a vianants i ciclistes de 174 m de llum sobre la nova glorieta de l’enllaç nord de la variant de Benissa.