Cultura

Un segell postal en honor a Maria Ibars veurà la llum en 2025

L'Ajuntament de Dénia col·laborarà amb Correus i la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, proporcionant tot el material gràfic necessari
Aj. Dénia / Aj. Dénia

La Comissió Filatèlica de l’Estat ha aprovat per unanimitat la creació d’un segell postal dedicat a l’escriptora Maria Ibars Ibars, que es llançarà en 2025. Aquesta iniciativa ha estat impulsada per l’Agrupació Filatèlica i Numismàtica de Calp, l’Ajuntament de Dénia i l’Institut d’Estudis Comarcals (IECMA).

La proposta va sorgir al juny de 2023, després que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua declarara 2024 com a l’Any Maria Ibars. Això va motivar l’Agrupació Filatèlica de Calp a proposar la creació d’un segell en honor a l’escriptora. L’Ajuntament de Dénia es va sumar ràpidament a la idea, i el 27 de juliol de 2023, el ple de la Corporació va aprovar per majoria adherir-se a la petició i presentar la sol·licitud formal a la Comissió Filatèlica de l’Estat. L’IECMA també va recolzar la proposta, sol·licitant que la figura de Maria Ibars (1892-1965) siga considerada en les emissions filatèliques dels anys 2024 o 2025.

Maria Ivars | Aj. Dénia

Encara queden per concretar molts detalls del segell, com ara el format, el valor facial, la tirada total i el disseny definitiu. Per a aclarir aquests aspectes, l’Ajuntament de Dénia col·laborarà amb Correus i la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, proporcionant tot el material gràfic necessari per a l’elaboració del segell. A més, es proposarà que la presentació oficial del segell es realitze a Dénia, ciutat que va nomenar Maria Ibars com a filla adoptiva en 2015.

José Ivars Ivars, acadèmic de la Reial Acadèmia Hispànica de Filatèlia i Història Postal i membre de la filatèlia comarcal (©Ifac Filatélico), ha subratllat la importància d’aquest segell. Segons ell, “aquest segell no només servirà per a la correspondència, sinó que també esdevindrà una peça valuosa per a col·leccionistes i catàlegs de tot el món, gràcies als diversos mata-segells commemoratius que s’hi associaran”.