Sucesos

La Guàrdia Civil deté a Calp a membre de grup criminal especialitzat en robatori de vehicles d’alta gamma

Els dos vehicles, valorats en més de 120.000 euros, han sigut retornats als seus legítims propietaris

La Guàrdia Civil, en el marc de l’operació KEY CAR, ha detingut a dos homes de 49 i 53 anys, un a Calp i l’altre a Lloret de Mar (Girona), per delictes de robatori de vehicles, falsedat documental i pertinença a grup criminal.

En l’operació s’han localitzat dispositius electrònics avançats i s’han recuperat dos vehicles valorats en més de 120.000 euros. Els detinguts han estat posats a disposició del Jutjat d’Instrucció núm. 3 de Dénia.

Fase d’investigació

A mitjans de març, la Guàrdia Civil va detectar el robatori d’una sèrie de vehicles d’alta gamma en la zona de la Marina Alta. L‘equip ROCA de la Guàrdia Civil de Calp, recolzat per la secció de vehicles de la Unitat Tècnica de Policia Judicial, va iniciar l’operació «Key car» per esclarir els fets. Gràcies a la informació obtinguda pels agents de les patrulles de la Guàrdia Civil de la Companyia de Calp, es va centrar la investigació en dos sospitosos amb antecedents en diversos països europeus per fets similars.

Modus operandi

Els investigadors van descobrir que els robatoris es produïen en aparcaments públics concorreguts. Els autors realitzaven batudes en els aparcaments per localitzar vehicles d’interés. Una vegada localitzat, esperaven que el conductor abandonara el vehicle o, si ja estava buit, un d’ells realitzava les operacions d’obertura i sostracció mentre la resta vigilava l’entorn. Utilitzaven dispositius tecnològics avançats per manipular el senyal d’obertura i l’alarma, aconseguint desbloquejar i arrancar l’automòbil en segons.

Després de la sostracció, els criminals traslladaven els vehicles a punts estratègics per comprovar que no estaven sent buscats. Posteriorment, clonaven les claus, confeccionaven documentació falsa i col·locaven plaques de matrícula, fent-los passar per vehicles de cossos diplomàtics per traure’ls d’Espanya i traslladar-los a altres països.

Explotació de l’operació

El 5 de juny, els investigadors van iniciar la fase d’explotació, localitzant i detenint als sospitosos a Calp i Lloret de Mar (Girona). Es va registrar el domicili a Calp, on es van intervindre 500 euros en efectiu i dispositius electrònics per al clonatge de claus i obertura de vehicles. També es van recuperar dos vehicles valorats en més de 60.000 euros cadascun, que han estat tornats als seus legítims propietaris.

Finalment, els detinguts, als quals se’ls imputen quatre delictes de robatori de vehicle, falsedat documental i pertinença a grup criminal, han estat posats a disposició del Jutjat d’Instrucció núm. 3 de Dénia, que ha decretat la seua posada en llibertat amb mesures cautelars.