Sociedad

El Poble Nou de Benitatxell vol rescatar la memòria del treball artesanal del plàstic

Als anys 50, va transformar molts aspectes de la vida econòmica i sociocultural del poble
Imatge restaurada de jovens treballant el plàstic / Vicent Ferrer

El Poble Nou de Benitatxell ha iniciat un projecte per recuperar un dels treballs artesanals més identitaris del municipi: el treball del plàstic. Aquest ofici, que va tindre gran rellevància durant el segon lustre dels anys cinquanta, va transformar molts aspectes de la vida econòmica i sociocultural abans de l’arribada del turisme massiu.

En aquells anys, els poblers i pobleres es referien col·loquialment al «plàstic» per a descriure les tasques relacionades amb la fabricació de cistelles o bosses de plàstic. Aquestes peces es distribuïen des de fàbriques, tallers i magatzems locals.

Una dècada més tard, l’elaboració i el muntatge es van traslladar parcialment a les cases particulars amb la implantació del «domestic system» o «putting out system». Aquest model de treball permetia a les dones compaginar les tasques agrícoles i domèstiques amb la producció de peces de plàstic, fora de qualsevol reglamentació laboral. Aquest sistema, a més, va suposar un increment en les hores de treball diari per a les dones.

Per tal de documentar i posar en valor aquesta pràctica tan particular del municipi, l’Ajuntament, a través de la regidoria de Patrimoni, ha organitzat una reunió participativa el divendres 5 de juliol, a les 10:30h, a la Biblioteca Municipal.

Joves treballant el plàstic a Benitatxell | Restaurada per Vicent Ferrer

«Animem a tota la gent que haja estat relacionada amb el treball del plàstic a ajudar-nos a recuperar la memòria d’aquesta tradició tan particular i identitària del nostre poble, ja siga aportant els seus records i informació, o bé fotografies, materials, eines, etc.», ha apel·lat el regidor de l’àrea, Víctor Bisquert. L’objectiu principal, va explicar, és crear un fons documental i recopilar tota la informació possible sobre aquest ofici abans que desapareguen els testimonis orals que van participar d’ell en primera persona.

A més, es pretén que aquesta iniciativa siga la primera pedra de ‘El Hogar del Record’, un projecte a gran escala en el qual treballen diverses regidories i àrees de manera transversal, amb l’objectiu de recuperar la memòria oral i gràfica de la localitat.

Joves treballant el plàstic a Benitatxell | Restaurada per Vicent Ferrer