Obres Urbanisme

La nova Plaça Major de Xaló uneix tradició i avantguarda

Finalitza el projecte amb què s'ha redissenyat el centre urbà de la població i en què s'han invertit 700.000 euros
Plaça Major de Xaló. / Ràdio Litoral

Xaló està estrenada. El municipi ha renovat la imatge del centre històric en executar el projecte de modernització i millora de la plaça de la població. Unes obres que han patit més d'un contratemps, però que avui ja són una realitat. Una actuació, obra de l'arquitecte local Joan Valerià Ferrer, que ha volgut unir tradició i avantguarda, creant un lloc de trobada per a les persones, del qual destaca un banc semicircular central.

Des de l'Ajuntament, el regidor de Patrimoni, Gerard Fullana, ha remarcat la intenció de reconstruir un centre històric amable amb les persones, recuperant l'essència de poble i incorporant tendències urbanístiques avantguardistes, amb aquest projecte.

L'edil també ha volgut agrair la paciència dels veïns i el comerç local, que han patit aquestes obres i els retards que han allargat els treballs més del previst.

 

Amb aquest projecte la plaça Major de Xaló, ha canviat el terra d'asfalt per un de pedra calcària autòctona, que imita les voreres que es van instal·lar fa més de dos segles en aquesta mateixa àrea urbana, s'ha instal·lat un banc central de pedra natural que permet la reunió interior i exterior i que a la nit s'il·lumina. S'ha redissenyat la tradicional font, que ara es fusiona amb el banc central en un dels laterals. La reforma ha inclòs part de les tres carrers que connecten la plaça amb el poble: Major, Església i Alacant. L'obra va començar el novembre del 2022 i ha finalitzat aquest mes de gener, amb sis mesos de demora a causa de la modificació del projecte necessària per adaptar els canvis sorgits durant la intervenció.

Una actuació amb un pressupost de 700.000 euros, finançats per la Diputació d'Alacant (80%) i l'Ajuntament de Xaló (20%) en el marc del Pla Planifica.