Sanitat

Visió Sense Fronteres de Calp viatja a Àfrica per operar de cataractes

"El més recomanable és operar com més aviat millor, ja que si no ho fa el nen pot quedar cec de per vida"

La ONG amb seu a Calp Visió sense fronteres torna a Sierra Leone en una nova campanya de prevenció i tractament de ceguesa evitable. En aquesta ocasió no només s'operarà adults de cataractes sinó també nadons i nens de poca edat amb aquesta afecció.

En aquesta campanya hi participen nou persones que es desplaçaran a la zona: dos oftalmòlegs, dos optometristes, dues infermeres, un metge general, un pediatre i per primera vegada, un anestesista, cosa que permetrà que es duguin a terme operacions de cataractes en nens petits ja que en aquest cas es requereix anestèsia general per fer la cirurgia.

Segons explica la coordinadora d'aquesta ONG, Isabel Signes, les cataractes en nens són infreqüents a Europa, però no tant a l'Àfrica. “Hi ha algunes cataractes que són congènites. Allà per problemes de nutrició o problemes que pugui tenir la mare durant l'embaràs és més freqüent i hi ha nens que neixen amb cataractes”, ha destacat. I en aquest cas, el més recomanable és operar com més aviat millor ja que si no ho fa el nen pot quedar cec de per vida. “Per exemple, si operes el nen amb 14 anys anys ja pot ser tard perquè cal tenir en compte que quan naixem l'ull encara no està format i necessita un període de sis o set anys, un procés en què serà fonamental l'estimulació lumínica i les imatges que arriben al cervell. Si l'ull es perd aquest període de formació i estimulació encara que li treguis la cataracta ja serà tard”.

L'expedició va sortir ahir cap a Sierra Leone i romandrà al país fins al 9 d'abril. Durant els primers dies es durà a terme un cribratge entre la població per localitzar candidats a aquestes operacions i posteriorment es duran a terme les cirurgies. La campanya es porta a terme a Sierra Leone a través de la col·laboració amb l'associació religiosa Don Bosco Fambul que va construir a la zona un hospital on Visió sense fronteres realitzarà les intervencions quirúrgiques.