Sanitat

Avui, Dia Mundial contra el càncer de còlon i recte, es recorda la importància del cribratge

El cribratge aconsegueix reduir fins a un 30% la mortalitat per càncer de còlon

Avui és 31 de març, i coincidint amb la commemoració del Dia Mundial contra el càncer de còlon i recte, el Departament de Salut de Dénia ha informat que gairebé la meitat de la població femenina de la Marina Alta ha participat a la darrera ronda del programa de prevenció de càncer colorectal, desenvolupat entre els anys 2021-2023.

Segons les xifres facilitades per Sanitat, el 48% de les dones i el 42% dels homes de la Marina Alta, amb edats compreses entre els 50 i 69 anys, hi han participat en aquesta última ronda, que consisteix en un test de sang oculta en excrements i, en els casos de positivitat, una colonoscòpia posterior.

El Director de Salut Pública de Dénia, Pascual Martí, assegura que “encara que les dades estan per sobre de la mitjana de la Comunitat Valenciana, cal arribar a una població més gran, ja que el cribratge de càncer colorectal aconsegueix reduir fins a un 30% la mortalitat per càncer de còlon”.

Les autoritats sanitàries recorden que la participació al programa és molt senzilla: l'usuari rep una invitació a la bústia de correu del seu domicili. Si voleu participar, se li envia el kit de recollida de mostra a casa. Un cop realitzada la prova, es deixa al centre de salut per a la seva anàlisi. Si el cribratge és negatiu s'informa del resultat al pacient per carta i se'l convida a tornar a participar-hi passats dos anys. Si, per contra, fos positiu, el metge de família li derivarà per fer una colonoscòpia.

El càncer colorectal és un tumor que s'origina a l'intestí gruixut, a partir d'una lesió o pòlip. Alguns d'aquests pòlips es poden transformar en càncer, després de 10-15 anys, per la qual cosa és fonamental la detecció precoç per millorar el pronòstic.

El Director Gerent del Departament de Salut de Dénia, Dr. Javier Palau, s'ha mostrat satisfet amb els resultats obtinguts, “ja que el cribratge s'ha demostrat com la millor arma per identificar lesions incipients, cosa que ajuda a mantenir uns bons estàndards de salut i qualitat de vida entre la població”.

Per poblacions, la major participació al programa ha tingut ha estat El Verger, seguida de Pedreguer, Pego i Benissa.