Esdeveniments

La Policia Nacional desarticula una organització criminal d´Europa de l´Est dedicada al cultiu de marihuana

Es desplaçava des de Calp fins a un habitatge de luxe als afores d´Albacete, on disposava d´un sofisticat centre de producció
Operació 'Calatea' / Policia Nacional

Agents de la Policia Nacional han detingut set persones com a presumptes integrants d'una organització criminal dedicada al cultiu intensiu de marihuana per a la seva posterior comercialització al mercat negre. Els detinguts són homes amb edats compreses entre els 25 i els 62 anys.

La investigació va començar el desembre de 2023 quan el grup de estupefaents de la Comissaria Provincial d'Albacete va rebre diverses informacions sobre la possible presència en aquesta capital manxega d'un grup de persones d'origen bàltic que haurien arribat a la ciutat per fer l'activitat il·lícita de cultiu de marihuana a l'interior d'habitatges.

Tan bon punt es va tenir notícia d'aquests fets, els investigadors de la Policia Nacional van començar a realitzar les primeres indagacions per identificar aquestes persones i corroborar les informacions rebudes sobre la seva presumpta implicació en un delicte contra la salut pública.

El primer fet que va cridar latenció dels agents és que un matrimoni dorigen lituà i procedent del municipi alacantí de Calp, havia arrendat un habitatge de luxe en una urbanització ubicada als afores de la localitat. La seva arribada a Albacete no tenia cap lògica raó aparent, ja que no exercien activitat laboral en aquesta localitat i tampoc tenien cap mena d'arrelament a la ciutat castellanomanxega.

Amb les vigilàncies i seguiments realitzats es va poder comprovar que aquest matrimoni no residia de forma habitual a Albacete sinó que residien a Calp, des d'on es desplaçaven a Albacete periòdicament per passar breus períodes de temps a l'interior de l'habitatge llogat. Els primers indicis recollits orientaven que aquestes persones eren en realitat integrants d'una organització criminal d'origen lituà que havien arribat a la ciutat per cultivar marihuana.

Així les coses, el dia 20 de febrer passat es va detectar que havien arribat a Albacete diversos membres més d'aquesta mateixa organització amb la finalitat de recol·lectar i transportar una quantitat important de marihuana, cultivada a l'interior de l'habitatge de luxe arrendat.

Per aquest motiu, es va procedir a fer un registre a l'habitatge, en què els agents van sorprendre “in situ” set persones duent a terme tasques de recol·lecció i assecat de substància estupefaent, per la qual cosa van ser detinguts.

Un cultiu il·legal que els permetia recol·lectar collites cada 90 dies

Es va descobrir així que la organització criminal estava utilitzant tota la planta del soterrani de l'habitatge per dur a terme el cultiu il·lícit de marihuana, comptant amb un sofisticat centre de producció que estava dotat de les últimes tecnologies per optimitzar el creixement i la qualitat de la substància estupefaent cultivada.

La plantació estava sectoritzada en diverses zones: una primera zona en un soterrani independent on es cultivaven els esqueixos de marihuana fins que aquests es convertien en plantes. Després, aquestes plantes eren traslladades a una altra dependència més gran on creixien fins a desenvolupar les “inflorescències”, és a dir, els anomenats cabdells de marihuana.

D'aquesta manera, augmentaven la productivitat de la plantació aconseguint recol·lectar fins a una collita cada 90 dies. Existia també una tercera zona, diferenciada de les anteriors, on es duien a terme tasques de neteja i assecat dels cabdells de marihuana. Finalment, la substància era envasada al buit per poder-la transportar de manera més còmoda i discreta a bord de vehicles.

En total, amb aquesta actuació policial s'han intervingut 81 quilograms de cabdells de marihuana en procés d'assecat, 331 plantes de marihuana, 3.500 euros en efectiu i tota mena d'efectes i instruments utilitzats per dur a terme el cultiu d'aquesta substància.

A la investigació, detencions i registres han participat agents de la Policia Nacional adscrits als grups de Estupefaents d'Albacete i Alacant, així com de la Unitat de Prevenció i Reacció (UPR) d'Albacete.