Política

Investigació oberta per part del Síndic de Greuges a Ana Sala per presumpta vulneració del dret a la participació política

La queixa admesa indica que l'alcaldessa és nega rotundament a canviar el dia de celebració dels plens
Calp / Redacció

El Síndic de Greuges ha decidit iniciar-ne una investigació arran d'una queixa presentada pel Partit Popular (PP) de Calp, en què s'acusa l'alcaldessa Ana Sala de vulnerar el dret a la participació política.

Segons el PP, la negativa de l'alcaldessa a modificar la data dels plens municipals representa una violació dels drets fonamentals recollits a la Constitució Espanyola.

La queixa, admesa a tràmit pel Síndic de Greuges, assenyala que l'alcaldessa és nega rotundament a canviar el dia de celebració dels plens, al·legant que això interferiria en la seva vida privada. Aquesta decisió, segons el PP, prioritza els interessos personals de Sala sobre el bé comú i la salut democràtica de la institució. El partit denuncia que la veritable motivació de l'alcaldessa és impedir que César Sánchez, portaveu del PP i diputat al Congrés, pugui assistir als plens municipals, ja que coincideixen amb les sessions parlamentàries a Madrid.

El PP subratlla que aquesta postura no és només qüestionable des d'un punt de vista ètic, sinó que suposa una obstrucció deliberada d'un dret constitucional. La queixa remarca la gravetat de la situació, assenyalant que la conducta de l'alcaldessa afecta la capacitat dels càrrecs públics per exercir les seves funcions en igualtat de condicions, complint amb el mandat dels ciutadans que els han escollit. A més, han censurat una proposta del PP per incloure a l'ordre del dia del ple el debat sobre el canvi de data dels plens ordinaris. El PP destaca que aquesta decisió de l'alcaldessa no té precedents a la història democràtica de Calp.

En resposta a aquesta situació, el Síndic de Greuges ha donat un termini d'un mes a l'Ajuntament de Calp per presentar un informe detallat sobre els fets que han motivat lobertura de la investigació i sobre la possible vulneració del dret a la participació política.

El PP de Calp ha declarat que no es rendiran davant aquesta situació i continuaran defensant els drets constitucionals dels seus regidors. Consideren que la limitació d'aquests drets per part de l'alcaldessa va més enllà d'un simple caprici i no es pot tractar com una qüestió menor. Per això, han presentat la queixa al Síndic de Greuges i no descarten emprendre altres accions legals per assegurar la pluralitat política i garantir un debat en condicions d'igualtat i sense restriccions.