Medi ambient Política

Compromís al·lega contra la instal·lació d'una planta fotovoltaica a Teulada

El projecte pretén instal·lar 10.000 plaques solars a sòl agrícola dins l'àmbit del Pla Rector de l'Espai Natural Protegit
Paisatge rural. Teulada Moraira / Turisme Teulada Moraira

Compromís ha presentat al·legacions per paralitzar la instal·lació de 10.000 plaques solars a camps del municipi de Teulada. Des de la Col·lació valencianista s'ha sol·licitat formalment que no s'autoritzi aquesta instal·lació sense tenir en compte els impactes ambientals i paisatgístics que el projecte implica.

Els al·legats contra aquest projecte per a la creació d'una gran planta fotovoltaica a terra agrícola, s'han traslladat a la Conselleria. Aquests se centren principalment a assenyalar l'absència d'alternatives viables d'ubicació de la macro planta fotovoltaica i la manca de consideració dels valors paisatgístics i ambientals que presenta la proposta.

Els valencianistes adverteixen que l'Estudi d'Integració Paisatgística (EIP) associat al projecte no preveu alternatives per a la ubicació de la instal·lació més enllà de les opcions limitades presentades, fet que contradiu les directives del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) .

A més, apunten des de la Coalició, el projecte que es vol tirar endavantituaria dins una zona de l'àmbit del Pla Rector de l'Espai Natural Protegit PRR 27, Penyal d'Ifac i terrasses litorals de Benissa i Teulada, reconegut com d'importància paisatgística excepcional per diverses normatives regionals i nacionals.

D'altra banda, des de Compromís lamenten que l'Ajuntament no hagi realitzat una defensa ferma de la preservació dels valors paisatgístics, ambientals i agrícoles del municipi, mostrant-ne el rebuig a aquest projecte i presentant les al·legacions pertinents.

Els valencianistes asseguren que "el paisatge no només és un bé cultural i ambiental, sinó també un actiu econòmic crucial per a l'agricultura local i un potencial per a un turisme sostenible i de qualitat". Des de Compromís insisteixen que són a favor de les energies renovables, però no a qualsevol preu.