Emergències Seguretat Ciutadana

Benissa pionera al control d'incendis forestals

L'Ajuntament posa en marxa, amb fons europeus, un sistema de sensors i càmeres que alertaran els cossos de seguretat davant d'un foc
Representants dels organismes implicats en la lluita contra els incendis. / Ràdio Litoral.

Benissa és pionera en la vigilància i el control d'incendis. L'Ajuntament acaba de presentar un nou sistema de detecció de focs forestals, Fire Forest Detection, per fer front a un estiu que es presenta complicat per la previsió d'altes temperatures i unes zones forestals afectades per la sequera persistent.

Un projecte que ja és una realitat i que n'ha suposat una inversió de 170.000 euros sufragats amb fons europeus. Aquest sistema està format per 45 sensors de diferents models ubicats a zones forestals de tot l'extens terme municipal de Benissa i 6 càmeres rotatives que fotografien cada 6 segons la seva àrea de cobertura. Informació que és remesa en temps real a la Policia local i ben aviat també als bombers.

Aquest sistema ajuda a anticipar-se a una catàstrofe derivada d'un foc forestal en un terme municipal amb àrees boscoses importants, com la Serra de Bèrnia i Ferrer, la Solana o la Malla Verda. Una tecnologia que maneja una sèrie de paràmetres, com la força del vent, la temperatura o la humitat, que activen l'alerta davant d'un possible conat d'incendi. Una eina amb què es pretén facilitar la ubicació d'un foc, fins i tot abans que aparegui una columna de fum, i ajudar així els efectius d'emergències en la tasca de control i extinció d'incendis.

També s'hi han inclòs uns codis QR destinats als senderistes que facin rutes per l'entorn natural de Benissa. Sistema que els alertarà davant d'un possible incendi i els indicarà la via d'evacuació que cal seguir.

Així ho ha explicat Jorge Ivars, regidor de Projectes Europeus responsable daquesta actuació.

 

A la presentació, que ha tingut lloc a les Cases del Batlle, han estat convidats tots aquells cossos de seguretat i col·lectius voluntaris a treballar en el control i protecció davant de focs forestals a la localitat, des de la Policia Local de Benissa, a membres del Parc Comarcal de Bombers, Protecció Civil de Benissa i voluntaris de l´Associació ABAI. 

Els assistents han valorat molt positivament aquesta nova tecnologia que ajudarà a protegir i prevenir l'entorn forestal de Benissa del foc.