Sanitat

L'Hospital de Dénia celebra la Primera Jornada sobre Malalties Minoritàries

En clau comarcal comptem que El Hospital de Dénia, del Grup sanitari Ribera, celebra avui la Primera Jornada sobre Malalties Minoritàries. Una iniciativa en què s'abordarà el diagnòstic i el tractament de patologies poc comunes, minoritàries o rares.

El simposi començarà amb la presentació de la Dra. Patricia Martín Rico, cap de Medicina Interna i Directora de l'Àrea Clínica Mèdica del Departament de Salut de Dénia –DSD-.

Al llarg de la jornada es parlarà de la Malaltia de Fabry, una patologia hereditària que afecta 1 de cada 40.000 homes i 1 de cada 20.000 dones, que no poden produir un enzim que els ajuda a descompondre o eliminar globotriaosilceramina, una substància greixosa que hi ha a les cèl·lules, de manera que òrgans com els ronyons, el cor o el cervell poden resultar danyats.

Una altra de les malalties rares que tractaran els nostres professionals és la de Gaucher, un trastorn metabòlic també hereditari i poc freqüent en què un enzim és de nou la protagonista. La deficiència de la mateixa provoca l'acumulació de greixos –lípids- normalment a la medul·la òssia, la melsa i el fetge. La Dra. Susana Olivera, Adjunta del Servei de Medicina Interna, serà l'encarregada d'exposar la teoria i la pràctica d'aquesta patologia.

Per la seva banda, el cap del Servei de Neurologia del DSD, Dr. Alexandre García Escrivà, abordarà l'Amiloidosi, una malaltia també minoritària que es desencadena quan la proteïna anomenada amiloide s'acumula als òrgans, impedint-ne el funcionament correcte.

Finalment el Dr. Ángel Mateu, també del Servei de Neurologia, parlarà sobre la Malaltia de Pompe que, si debuta, ho fa en adults de més de 60 anys amb patologia prèvia i que es caracteritza per una debilitat muscular provocada per l'acumulació de glucogen als teixits musculars estriats, cardíacs i llisos.

Les ponències finalitzaran amb l'al·locució de la Dra. Cristina Cuesta, del Servei de Farmàcia, que exposarà quin és el paper de la Farmàcia Hospitalària en el tractament d'aquestes patologies. El tancament i les conclusions de la trobada aniran a càrrec del Dr. Jaime Poquet, cap del Servei de Farmàcia del DSD.