Entrevistas Patrimonio

Núria Gómez: “Són oficis vocacionals, jo animaria a la gent jove a què reivindiquen eixe tipus de formació”

La Guia MACMA 2025 dedica les portades als oficis perduts o en vies de desaparició vinculats amb el territori
Núria Gómez, tècnica de Cultura i Patrimoni de la MACMA. / Radio Litoral

El de pregoner, el d’esmolador, el de serè… són alguns dels oficis amb els que convivíem en el passat i que han anat desapareixent. Hui al nostre Primer Café ens hem fixat en el projecte de la MACMA per a la posada en valor d’una sèrie de treballs que formen part del nostre patrimoni, que han deixat d’existir o estan en vies de desaparició, i que protagonitzaran les portades de la publicació mensual de la Guia. Una interessant iniciativa que hem conegut amb Núria Gómez Bolufer, tècnica de Cultura i Patrimoni de la MACMA.

Com ens ha explicat la nostra convidada, des de la Mancomunitat s’ha triat una sèrie gràfica que il·lustrarà durant el 2025 la Guia de la MACMA. Il·lustracions realitzades pel Museu Valencià d’Etnologia, l’ETNO, que recuperen antics oficis prenent com a fil conductor el paisatge i la gestió del territori. 12 mesos, 12 oficis, entre els quals hi ha el “nevater”, el carboner, el ferrer, el pastor, o el que treballa fent els marges de pedra en sec.

La sèrie anual s’ha estrenat aquest mes de gener amb l’ofici del nevater i les neveres de gel que encara hi ha a la Marina Alta, ara sense ús. Com expliquen des de la MACMA, les neveres treballaven a torns per evitar congelacions dins les neveres premsant a capes el gel amb l’ajuda de pilots de fusta i separant aquestes capes amb altres de palla, quan les neveres estaven plenes es tapaven i es disposava un vigilant dia i nit per evitar robatoris. El gel s’usava de forma terapèutic-sanitària i també en conservació d’aliments, així com per fer gelats.

Amb aquest projecte des de la MACMA es posa l’accent a l’impacte que la desaparició d’aquests oficis té al paisatge de la Marina Alta. Una crida d’atenció que pot tenir conseqüències irreversibles.

Una iniciativa que s’estendrà a les aules i que complementa el projecte titulat “Les veus del territori” amb què està creant-se un arxiu digital a través d’entrevistes a persones grans sobre antics oficis, tradicions o costums que estan en perill de desaparéixer.

Pots tornar a escoltar l’entrevista completa ací.