La Diputació d’Alacant ha anunciat un programa ambiciós per identificar i planificar la retirada de l’amiant, un material altament tòxic que encara forma part de moltes construccions.
Amb una inversió de 150.000 euros, l’ens provincial censarà les edificacions afectades en 92 municipis de menys de 20.000 habitants, entre els quals destaquen 27 localitats de la Marina Alta.
Un problema heretat del passat
L’ús de l’amiant es va prohibir fa més de dues dècades, però molts edificis, tant públics com privats, encara l’incorporen en les seues estructures. Magdalena Martínez, diputada de Medi Ambient, ha destacat la necessitat d’intervindre de manera urgent: “Ajuntem esforços per ajudar els ajuntaments a afrontar aquest repte, ja que la retirada de l’amiant no només és complicada, sinó que exigeix uns protocols molt estrictes”.
El cens inclourà dades detallades com la localització de les edificacions, el nivell de perillositat i l’any de construcció, a més d’un calendari específic per retirar aquest material de forma segura.
Els municipis de la Marina Alta implicats
Els 27 municipis de la Marina Alta que es beneficiaran del programa són: Llosa de Camacho, Sagra, Castell de Castells, Tormos, Vall de Gallinera, Benimeli, Benigembla, Murla, L’Atzúbia, Senija, El Ràfol d’Almúnia, La Vall de Laguar, Llíber, Parcent, Benidoleig, Alcalalí, Beniarbeig, Orba, Els Poblets, Xaló, El Poble Nou de Benitatxell, El Verger, Gata de Gorgos, Ondara, Pedreguer, Pego i Teulada.
Aquestes poblacions, prioritàriament menudes i algunes amb risc de despoblació, rebran el suport tècnic necessari per a planificar la retirada del material de manera eficient.
Esta iniciativa no només busca millorar la seguretat i la salut pública, sinó que s’alinea amb altres projectes de transició ecològica impulsats per la Diputació. En aquest sentit, diversos municipis de la Marina Alta com Castell de Castells, Benidoleig, Ondara, Llíber i Xaló també es beneficiaran de subvencions per a la creació de comunitats energètiques locals, que promouen l’ús d’energies renovables i sistemes més sostenibles.