Tot i la ressaca de FITUR, la Fira Internacional de Turisme celebrada a Madrid del 22 al 26 de gener, el nostre Primer Café de hui ens ha fet parlar d’un esdeveniment cultural i religiós que ha abanderat la promoció turística de Calp a la capital espanyola aquests darrers dies: La Setmana Santa. Aquest matí hem conversat amb Pedro Ortolà, president de la Junta Major de Confraries i Germandats de la Setmana Santa Calpina i Rogelio Ramírez president de la Confraria del Santíssim Crist de les Tres Caigudes.
Unes celebracions declarades Festa d’Interés Turístic Autonòmic, que mobilitza uns 800 confrares, als quals se sumen els festers, músics i veïns i visitants. La Setmana Santa Calpina és una celebració de reconegut arrelament que ha aconseguit un creixement exponencial en els darrers 15 anys.
Una convocatòria que mostra tot el fervor i devoció dels calpins i calpines, i que s’ha convertit en els últims tems en un referent de tota la Comunitat Valenciana. Una cita que va més enllà del que és religiós i que aconsegueix unir persones de diversos orígens. De fet, els nostres convidats han posat especial èmfasi en la unió que existeix entre tots els que fan possible aquesta celebració com a element diferenciador.
Tot i que el calendari marca la commemora de la passió, mort i resurrecció de Crist a partir del diumenge 13 d’abril, els preparatius d’aquesta celebració ja van començar al mes de novembre i tenen al mes de febrer el primer acte de la programació de la Setmana Santa del 2025. Serà el 28 de febrer quan es donarà a conéixer el cartell anunciador d’aquesta festa i el programa d’actes.
Amb els nostres convidats hem pogut saber també que el pregoner de la Setmana Santa 2025 serà el capellà calpí Joaquín Blas Pastor i el director de Càritas Calp, Andrés Ivars, serà el portaestendards.
Si en voleu saber més, podeu escoltar l’entrevista completa aquí.
Reproductor de audio