Cultura Entrevistas Sociedad

María Sendra: “La nina és la representació de nosaltres mateixa, un bon objecte per a regalar, col·leccionar o jugar”

Una veïna de Calp reuneix i exposa una mostra amb més de 2.000 nines del món
María Sendra, col·leccionista de nines. / Radio Litoral

Les nines continuen sent una de les peticions favorites a les cartes dels més menuts adreçades als Reis Mags. Superada la festivitat de Reis, de rebre i obrir regals, hem dedicat el nostre Primer Café de hui a les nines, en concret a l’extraordinària col·lecció, amb més de 2.000 nines d’arreu del món que acull una veïna de Calp, ara resident a Benissa, María Sendra. Una exposició visitable, al carrer Òscar Esplà, al centre urbà calpí, i que és el resultat de 40 anys com a col·leccionista.

Amb María Sendra hem constatat que les nines són més que una joguina clau per despertar la creativitat i la imaginació dels més menuts. Les nines són un reflex de la cultura, la història i les tradicions.

La Col·lecció de María Sendra va començar amb una nina vestida de pagesa mallorquina que va arribar a sa casa en forma de regal quan només era una xiqueta. A ella s’han anat sumant amb el pas dels anys altres nines. Arribades des del Japó, Rússia o Marroc. Amb vestits tradicionals, de fusta o tela, fins i tot porcellana. De mides diverses i diferents èpoques.

Entre les nines més especials, per la seua procedència, els seus vincles emocionals, la seua elaboració artesanal o la manera com va arribar a la col·lecció, María Sendra, ens ha parlat d’una petita nina que pertanyia a una xiqueta sahrauí que van acollir a sa casa, una nina amulet per a la fertilitat d’origen ucraïnés, o la vestida amb d’indumentària típica de calpina, amb monyo natural i que representa la primera Miss España d’origen valencià.

Entre les seues darreres adquisicions s’inclouen diferents nines artesanals comprades a Egipte. A les que se sumen una donació anònima que va sorprendre aquest Nadal a la nostra convidada.

La mostra està oberta al públic els dilluns, dimecres i divendres en horari de matí, encara que la nostra convidada ens ha explicat que si algun interessat vol conéixer aquesta àmplia col·lecció pot contactar amb ella.

Podeu tornar a escoltar l’entrevista integra aquí.