Hui, 11 de desembre, és el Dia Internacional de les Muntanyes. Una jornada que serveix per a conscienciar sobre la importància de preservar aquests ecosistemes, essencials per a la vida. Per això, a Radio Litoral hem aprofitat aquesta efemèride per a parlar amb ABAI, l’Associació Benissera Antiincendis. Col·lectiu preocupat, guardià i defensor incansable de les nostres muntanyes. ABAI es dedica a la prevenció d’incendis forestals, la conservació de l’entorn natural i la sensibilització de la ciutadania sobre la importància de tenir cura dels nostres paisatges muntanyosos. Aquest matí hem compartit el nostre Primer Café amb dos representants d’ABAI, Rosi Sala, presidenta de l’associació i Pepe Moragues, responsable del projecte antiincendis.
ABAI és una associació que va nàixer fa 30 anys a conseqüència d’un trist incendi que va arrasar la Serra de Bèrnia i es va propagar fins a la serra d’Oltà. Una situació desoladora que va motivar l’activisme contra els focs forestals d’un grup de persones que van constituir l’Associació Benissera Antiincendis. Des d’aquells inicis fins ara són molts i variats els projectes, les actuacions i les activitats que aquest col·lectiu ha posat en marxa amb l’objectiu de protegir, preservar i conservar el nostre entorn natural, a més de sensibilitzar la ciutadania en aquest mateix sentit. Tot això sense oblidar el seu fi inicial, controlar i previndre possibles incendis forestals.
PROJECTES ACTUALS
Entre les accions i projectes duts a cap des d’ABAI, els nostres convidats ens han parlat del projecte “Abelles”, amb el qual es posa de manifest la importància dels pol·linitzadors en la reproducció de les plantes i els ecosistemes que habiten les nostres muntanyes. ABAI té tres estacions pol·linitzadores repartides en diferents punts del terme municipal de Benissa, i ens han avançat que ben prompte instal·laran una quarta, a la Mallà Verda.
També porten el control d’una bassa de recuperació d’amfibis, els ofegabous, així com diferents accions per protegir espècies vegetals sensibles que formen part d’aquests ecosistemes, com ara els teixos, les oliveres i els garrofers. Accions totes elles a les quals s’uneix un vessant didàctic amb què apropar i traslladar la importància de preservar i cuidar el nostre entorn natural als escolars.
ACCIONS FUTURES
Entre els projectes amb visió de futur, cal destacar la implantació d’un viver de teixos a Benissa en 2025 i la plantació de garrofers a sòl públic que ha quedat lliure després de les obres de la variant a la N332. Una entrevista que ens ha permés conéixer part de la important tasca que es realitza des d’ABAI i que podeu tornar a escoltar aquí.