Sanidad

L’Hospital de Dénia commemora el Dia Mundial de la SIDA amb una jornada centrada en avanços i educació sobre el VIH

Més de 400 pacients a la Marina Alta es beneficien del tractament antiretroviral intramuscular d'acció prolongada

Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA 2024, l’Hospital de Dénia celebrarà el pròxim dimecres, 4 de desembre, una jornada informativa adreçada a professionals de la salut, pacients, representants d’associacions i població general.

Sota el lema de l’OMS per a enguany, “Emprenguem el camí dels drets: La meua salut, el meu dret”, l’esdeveniment abordarà els avanços en l’atenció al VIH, la prevenció d’infeccions de transmissió sexual (ITS) i l’educació afectiu-sexual.

El Departament de Salut de Dénia treballa activament en la prevenció, diagnòstic precoç i tractament del VIH, incorporant innovacions com el tractament antiretroviral intramuscular d’acció prolongada.

Aquesta modalitat, introduïda en 2023, millora l’adherència terapèutica i reduïx l’impacte de la malaltia en la vida diària dels pacients, beneficiant les 463 persones que conviuen amb el VIH a la Marina Alta.

Programa de la jornada: enfocament multidisciplinari i educatiu

L’esdeveniment començarà amb les intervencions de Juan Puig, Gerent del Departament de Salut de Dénia; Ángel Pellicer, cap del Servei de Medicina Interna; Carlos de Andrés, Coordinador de la Unitat de Malalties Infeccioses; i Carlos Manuel Gómez, President de CALCSICOVA, entitat que coordina associacions en defensa de les persones amb VIH.

Blocs temàtics destacats

Actualització en l’atenció al VIH:
Inmaculada Poquet i Elena Hernández presentaran un model d’atenció basat en la cronicitat, centrat en un enfocament personalitzat per a les persones amb VIH.
Marina Llinares exposarà les innovacions en la gestió farmacèutica per a millorar l’accés als tractaments.

Prevenció d’ITS i profilaxi preexposició (PrEP):
Karenina Antelo actualitzarà els protocols per a la profilaxi preexposició (PrEP).
Inmaculada Camacho parlarà sobre l’impacte del ChemSex en la transmissió del VIH i altres ITS.
Sergio Rivera i Antonio Valdivia analitzaran estratègies per a la prevenció primerenca d’ITS i l’impacte del virus del papil·loma humà (VPH).

Impacte social i educació sexual:
Un pacient compartirà la seua experiència convivint amb el VIH.
Teresa de la Cruz presentarà iniciatives d’educació afectiu-sexual desenvolupades pel Servei Jove d’Atenció a les Sexualitats.
Ricardo Rizzo destacarà els punts de salut sexual promoguts per CALCSICOVA.
Marcela Macheras introduirà el programa PARES, en conveni amb l’Hospital de Dénia, per a oferir suport psicosocial gratuït a persones amb VIH.

Amb aquest encontre, l’Hospital de Dénia reforça el seu compromís amb la prevenció, el tractament i l’educació en la lluita contra el VIH, alineant-se amb els objectius de l’OMS i adaptant-se a les necessitats específiques dels pacients a la Marina Alta.