El Grup Municipal EME Teulada-Moraira ha presentat una moció que pretén abolir el bou embolat en el municipi, argumentant que aquesta pràctica implica un patiment innecessari per als animals i posa en risc la seguretat dels veïns. Segons Héctor Morales Puigcerver, portaveu del grup, la societat està cada vegada més sensibilitzada en qüestions de benestar animal, i és el moment de revisar les tradicions locals que generen crueltat.
El bou embolat és una tradició en la qual es col·loquen boles de foc o altres elements inflamables als corns del bou, fent que l’animal, per por al foc, córriga descontroladament pels carrers. Aquesta situació genera patiment físic i emocional a l’animal i també suposa un risc per als espectadors i participants, segons argumenta la moció presentada.
Proposta per a unes festes sense crueltat
EME Teulada-Moraira defensa que és possible celebrar festes populars sense la necessitat de maltractar els animals. Per això, en la moció no només proposen l’abolició del bou embolat, sinó que també plantegen alternatives culturals que respecten el benestar animal. A més, Morales Puigcerver destaca que “la diversió no hauria de justificar el patiment de cap ésser viu. En ple segle XXI, cal revisar aquestes pràctiques des d’un punt de vista ètic”.
A més, EME assenyala que a altres municipis s’ha aconseguit avançar en aquesta línia. Localitats que han prohibint el bou embolat i adoptant altres tipus de celebracions que han estat ben acollides per la població. El partit confia que Teulada-Moraira seguisca el mateix camí.
Creixent oposició ciutadana al bou embolat
El moviment social contrari al bou embolat ha anat en augment en els darrers anys, amb un nombre creixent de veïns que demanen que el municipi aposte per alternatives més respectuoses amb els animals. Les enquestes locals reflecteixen aquesta tendència, mostrant que la població està dividida sobre la continuïtat d’aquesta tradició.
EME Teulada-Moraira fa una crida a tots els grups polítics per unir-se a aquesta iniciativa, amb l’objectiu de construir una societat que avance cap a un major respecte pels drets dels animals. «És una qüestió de principis ètics», afirma Morales Puigcerver, «i estem convençuts que la nostra comunitat està preparada per fer aquest pas».
Seguiment i mesures
La moció també inclou una sèrie de mesures per garantir que, una vegada aprovada, s’aplique de manera efectiva. EME proposa que es realitze un seguiment dels avanços en l’abolició del bou embolat. A més, volen que es presente un informe periòdic al ple per avaluar l’eficàcia de les accions preses. Per altra banda, el grup municipal subratlla la importància de promoure l’educació sobre el benestar animal. Recalquen que s’ha de fer especialment entre els joves, per evitar que creixquen normalitzant el maltractament.