Deportes

“Dona i esport”, continuem avançant per la igualtat de gènere dins l’esport

És la continuació de la campanya de sensibilització de la Xarxa Esportiva i la Xarxa Jove de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta 2023
Cartel taller / MACMA

«Dona i esport» és la continuació de la campanya de sensibilització de la Xarxa Esportiva i la Xarxa Jove de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta encetada el 2023 «Joventut, dona i esport».

L’esport és un dret fonamental i una poderosa ferramenta per a enfortir llaços socials, promoure la cooperació, el respecte i hàbits de vida saludables. No obstant això, encara es constitueix com un espai en el qual es reforcen estereotips que reprodueixen desigualtats de gènere. Hui en dia encara existeixen esports denominats masculinitzats, és a dir, esports que són practicats majoritàriament més per homes que per dones. A més a més, no ha sigut fins als últims Jocs Olímpics de París 2024 on s’ha assolit, per primera vegada en la història, la igualtat de gènere pel que fa a la participació d’esportistes, amb un total de 10.500 participants i 5.250 dones i 5.250 homes. Les estimulants dades de participació femenina a les olimpíades de 2024, a París, no haurien d’enlluernar-nos, la situació de les dones avança, però no al ritme i amb la solidesa que seria desitjable.

Segons l’Informe «Dona i esport en la Comunitat Valenciana. Gènere, desigualtats esportives i bones pràctiques per a la igualtat» editat per la Càtedra d’Estudis Esportius de la Universitat Politècnica de València el 2021, existeixen tres grans fractures que condicionen i limiten la pràctica esportiva. Una primera que és la que involucra l’adolescència i les edats més joves, existint un període molt intens de creació d’estereotips en l’esport, que es difonen en la interacció entre xics i xiques als patis; també en les famílies (que acaben reconduint a les xiques als esports amb menys risc físic); en els mitjans de comunicació, que visibilitzen menys a les dones esportistes; en la falta de continguts de gènere en la formació dels tècnics esportius i en la masculinització en molts nivells de la formació.

La segona fractura comença amb el final de la joventut (amb el pas a la vida adulta) entorn de la trentena, quan les dones viuen canvis en l’esfera laboral i en les responsabilitats familiars. L’arribada de noves responsabilitats (lligades sovint a la maternitat i a la intensificació del treball assalariat) allunya a les dones de l’esport. Encara que poguera semblar que això afecta per igual a tots dos sexes, no és així, diversos estudis així o demostren. En l’enquesta d’Actituds i Pràctiques Esportives de les Dones a Espanya publicat l’any 2006, un 72% de les dones reconeixen reduir o abandonar la pràctica esportiva quan arriba la maternitat, mentre que el percentatge per als homes és del 47%.

La tercera fractura es produeix en les dones de més de quaranta-cinc anys i amb una extracció de classe modesta, dedicades preferentment al treball domèstic. Aquesta conjunció de l’edat i la classe social determina un col·lectiu de molt escassa activitat fisicoesportiva.

Amb aquesta idea de partida, la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta ha donat continuïtat a la campanya de comunicació dirigida a la població de la Marina Alta per a visibilitzar models de dones empoderades que practiquen esport o treballen en professions relacionades en entorns «masculinitzats». En aquest sentit, aquest any s’han realitzat un total de 9 entrevistes a dones vinculades al món de l’esport de la Marina Alta que han lluitat contra els estereotips de gènere en les diferents professions vinculades al món de l’esport com són esportistes, entrenadores, gestores esportives, professores d’educació física, directives de clubs esportius i periodistes esportives. La falta de referents femenins deixa les dones òrfenes de models, per això és fonamental la seua visibilització.

Els objectius d’aquesta campanya són:

  • Donar a conéixer i posar en valor les dones de la Marina Alta vinculades professionalment o de forma amateur a l’esport, i que han estat pioneres o referents per a les següents generacions.
  • Trencar amb els estereotips lligats a les dones i els «esports d’homes», i empoderar i visibilitzar la figura de l’esportista femenina i d’altres professionals relacionades al món de l’esport.
  • Fomentar la participació activa de la població dels municipis al voltant de l’esport i la igualtat.

Les entrevistes es poden observar al Canal de YouTube de la Mancomunitat Comarcal i a www.macma.org/esports.