Sociedad

El canvi d’hora d’hivern: Com ens afecta i per què es fa?

La nit del dissabte al diumenge marquem l'inici de l'horari d'hivern amb el tradicional canvi d'hora
Reloj / Javier Zamora

Este cap de setmana es produirà el canvi d’hora per adaptar-nos a l’horari d’hivern. Concretament, la nit del dissabte 26 d’octubre al diumenge 27 d’octubre, a les 3 de la matinada haurem de retardar els rellotges una hora, tornant a ser les 2. Aquest canvi suposa l’inici de l’horari d’hivern, amb el qual gaudirem de més llum al matí, però les tardes seran més curtes i s’enfosquirà abans.

Aquest ajustament horari és una pràctica que es porta a terme dos cops a l’any, i té els seus orígens en la recerca d’un major aprofitament de la llum solar per tal de reduir el consum energètic. Esta mesura va començar a implementar-se durant la dècada dels setanta, especialment arrel de la crisi del petroli, amb l’objectiu de generar estalvis en l’energia consumida.

Però, tot i que el motiu principal és econòmic, el canvi d’hora també té efectes sobre la nostra salut i benestar. Moltes persones experimenten un canvi en el seu ritme biològic, provocant cansament, irritabilitat o dificultats per adaptar el seu horari de son. A més, els experts assenyalen que el canvi d’hora pot afectar especialment a persones majors, nens i aquells qui patixen algun trastorn del son.

En els darrers anys, el debat sobre si mantindre o eliminar el canvi d’hora ha estat recurrent en l’àmbit europeu. Algunes veus defensen la permanència de l’horari d’estiu, amb tardes més lluminoses durant tot l’any, mentre que altres preferirien l’horari d’hivern, que permet matins més clars. Malgrat els debats i les opinions diverses, de moment continuarem adaptant-nos a estos canvis dos cops cada any.

Siga com siga, aquest cap de setmana recordeu canviar l’hora. Tot i els possibles inconvenients, és una bona oportunitat per aprofitar l’hora extra de son i per gaudir del dia amb la llum del matí que tant caracteritza l’horari d’hivern.