Bones notícies per als veïns de Teulada Moraira i El Poble Nou de Benitatxell, després de setmanes de problemes amb la potabilitat de l’aigua de les seues aixetes.
Després dels resultats favorables en les anàlisis fetes per l’empresa concessionària Hidraqua, la Direcció General de Salut Pública ha confirmat aquest divendres a mig matí que l’aigua de l’aixeta torna a ser potable i, per tant, apta per al consum humà.
D’aquesta manera, es lleven les restriccions establides per a beure, cuinar i preparar aliments, sent aquesta apta per a qualsevol ús.
Teulada
Des de l’Ajuntament de Teulada Moraira destaquen que, encara que des de fa diverses setmanes el resultat de les anàlisis confirmava que l’aigua ja estava dins dels paràmetres permesos, no ha estat fins aquesta setmana quan Salut Pública l’ha declarada apta, encadenant diverses anàlisis positives per a garantir la seguretat i salut dels ciutadans.
L‘alcalde, Raúl Llobell, assegura que «han estat setmanes difícils per a tots els veïns i veïnes de Teulada Moraira», per la qual cosa agraïx «la comprensió i l’esforç de tots els ciutadans».
Així mateix, felicita a tots els departaments implicats de l’Ajuntament de Teulada per la ràpida gestió, de la qual se sent satisfet, i afirma que «estem treballant en infraestructures i accions perquè la sequera no afecte d’aquesta manera al nostre municipi i continuem sent el millor lloc on viure».
Benitatxell
Des de l’Ajuntament d’El Poble Nou de Benitatxell, es recorda que des del passat 9 d’agost, quan Salut Pública va declarar l’aigua de l’aixeta com a no apta per al consum, a causa de la salinització dels aqüífers per la sequera, es va posar en marxa un protocol d’emergència per a la compra d’aigua embotellada.
Primer, el dimarts 13, es va convocar la Junta del Consorci d’Aigües Teulada – El Poble Nou de Benitatxell per a delegar les competències als ajuntaments i dotar-los de pressupost, i després, el ple municipal va aprovar el procés de contractació per a la compra de garrafes.
Així, en només tres dies, es va iniciar el primer repartiment el divendres 16 d’agost. Tots els divendres (encara que la primera setmana també hi va haver repartiment el dimarts), l’equip de govern ha estat repartint dues garrafes de 6,5 litres per cada veí empadronat o abonat al servei d’aigua potable i 10 garrafes per als bars i restaurants.
Sempre, amb la gran ajuda de Protecció Civil i la brigada municipal.
A més, es va habilitar un telèfon perquè Protecció Civil s’encarregara de portar les garrafes a aquelles persones majors o amb mobilitat reduïda que ho sol·licitaren. També es van instal·lar dipòsits d’aigua per a l’autoabastiment en diversos punts tancats, vigilats i amb ombra: a l’entrada del col·legi Santa Maria Magdalena per l’avinguda d’Alacant, el pàrquing interior de la zona esportiva i l’edifici El Puig (seu de Protecció Civil).
Prop de 82.000 litres repartits
En les sis jornades de repartiment fins avui (comptant aquest divendres només el repartiment del matí, encara que a la vesprada es continuarà repartint fins a esgotar les existències) s’han distribuït al voltant de 12.600 garrafes d’aigua aproximadament, cosa que suma prop de 82.000 litres. L’Ajuntament ha destinat uns 9.400 euros per a la compra d’aigua embotellada.
Solucions a llarg termini
En el ple d’urgència celebrat el 13 d’agost es va elevar la sol·licitud urgent de la intervenció de la Generalitat Valenciana i de la Diputació d’Alacant per a l’execució de les actuacions necessàries per a la resolució del problema, concretament la posada en marxa immediata del projecte de la canonada de connexió entre Xàbia i el Consorci d’Aigües Teulada – El Poble Nou de Benitatxell a través del Camí Vell de Teulada.
De fet, pocs dies després, els tres municipis van mantindre una reunió amb el president de la Diputació. Aquest projecte, que és una reivindicació des de fa molts anys, va ser redactat per l’empresa pública Proaguas el juny de 2021 i aprovat pel Consorci d’Aigües de la Marina Alta el passat mes de març de 2024.
No obstant això, manca del finançament necessari per a dur-lo a terme, per la qual cosa l’alcalde, Miguel Ángel García, va insistir en la importància de dotar el crèdit pressupostari necessari. García també va destacar la importància que pot tindre aquesta obra per a «fer comarca», ja que no només connectaria Xàbia amb Benitatxell i Teulada, sinó que obriria les portes a connectar el subministrament amb altres poblacions de l’interior de la Marina Alta.
A més, paral·lelament, el Consorci d’Aigües Teulada – Benitatxell invertirà més de 4 milions d’euros en la millora dels recursos hídrics. D’especial importància serà la construcció de la nova dessalinitzadora de Castellons i la posada en marxa del pou Canor Bessó i la seua conducció a aquesta nova dessalinitzadora.