Turismo

‘Recuperem les nostres cales’, una reivindicació per un turisme sostenible

Reiniciem Benissa va dur a terme esta denúncia sobre els efectes negatius de la massificació
Protesta 'Recuperem les nostres Cales' / Redacció

Membres de la iniciativa ciutadana Reiniciem Benissa van dur a terme una acció dissabte passat per a denunciar els efectes negatius del turisme de masses en la zona costanera de Benissa. Amb pancartes que reivindicaven la necessitat de protegir el medi ambient, com “Recuperem les nostres cales”, “Meny turisme, més vida” i “El turisme mata la nostra terra”, esta acció pretén alertar sobre la sobreexplotació dels recursos, la contaminació i els abusos urbanístics.

La mobilització va consistir en l’«ocupació» de la cala del Baladrar, on els activistes van llegir un manifest denunciant la massificació turística. Esta acció és la primera d’este tipus que es duu a terme a la Marina Alta, inspirada en moviments similars de les illes Balears i Canàries.

Reiniciem Benissa en les protestes a la cala Baladrar | Redacció

El problema del turisme massificat

La massificació turística contribuïx a l’erosió del sòl, la destrucció d’hàbitats naturals i la pèrdua de biodiversitat local. Els ecosistemes marins, especialment les prades de posidònia, són vulnerables als canvis induïts pel turisme, com l’ancoratge de vaixells i l’increment de deixalles. Esta pressió s’ha incrementat a causa de la popularitat creixent de les cales en xarxes socials, convertint estos espais en destinacions turístiques massificades.

Els problemes inclouen la contaminació de l’aire pels milers de vehicles que omplin les zones d’aparcament i la destrucció de la flora i fauna locals. Els camins d’accés estan deteriorats, i els cotxes aparcats de manera descontrolada bloquegen la circulació, afectant la vida quotidiana dels residents.

Un crit per un turisme conscient i sostenible

Reiniciem Benissa exigix un turisme que respecte i cuide l’entorn, així com un govern que implemente mesures de gestió adequades per a assegurar la sostenibilitat de les platges. Proposen la creació de zones regulades d’aparcament, un augment de la vigilància ambiental i la promoció d’un turisme conscient que valore el patrimoni natural. La sostenibilitat s’ha de convertir en un pilar fonamental de l’estratègia turística de la Comunitat Valenciana, especialment en la gestió de l’aigua.

“Hem de garantir que les cales de Benissa siguen preservades per al gaudi de tot el món, tant residents com visitants, de manera responsable. Hem de treballar com a poble per a assegurar-nos que estes meravelles naturals puguen ser gaudides per les generacions futures. Ara és el moment d’actuar per a garantir un futur sostenible per a les nostres cales”