
Hui, 13 de febrer, és el Dia Mundial de la Ràdio. Una data que hem celebrat en El Primer Café de la millor manera possible, fent i parlant de la que és la nostra passió: la ràdio. Però posant el focus en aquest mitjà de comunicació com a eina educativa que s’ha anat implantant en molts col·legis i instituts de la Marina Alta. Un espai en el qual hem conegut el cas concret del Taller de Ràdio que des de fa diversos cursos s’imparteix en el CEIP El Carrascal de Parcent. El director del centre, Miguel Font, i dos dels alumnes, Maia Mora i Aron Ayvazyan, que fan possible la programació d’aquesta ràdio escolar ens han parlat de Ràdio Carrascar. Un projecte implantat en el CEIP de Parcent a través dels projectes d’innovació educativa finançats per la Conselleria d’Educació.
Si posar en marxa la ràdio escolar no va ser tasca fàcil, el principal repte que afronta ara aquest projecte és donar-li continuïtat, degut principalment al canvi continu en la plantilla de docents. Un desafiament que afronten amb ganes i il·lusió tant els mestres com l’alumnat. Una eina que permet treballar les diferents àrees del currículum escolar i donar difusió entre les famílies de l’alumnat a la feina que es realitza a les aules.
La preparació prèvia dels textos i els guions permet treballar a l’aula sobre continguts concrets de les diferents assignatures, així com el llenguatge, tant ortografia com gramàtica. Posteriorment en la gravació dels programes, es treballa amb l’alumnat en la dicció, l’expressió oral o la comprensió lectora. Unes tasques que a més resulten divertides i entretingudes per als mateixos escolars.
La Ràdio Carrascar emet programes de cuina, entrevistes, espai de notícies, concursos, locució de contes… a mode de pòdcast, i és una eina clau en els diferents projectes interdisciplinaris que es realitzen a l’escola. El director del CEIP El Carrascal de Parcent, Miguel Font, ha animat a altres centres educatius a implantar la seua pròpia ràdio escolar, assegurant que aquest és un projecte que aporta molts beneficis, que fomenta la inclusió educativa i ajuda a treballar aspectes del llenguatge. Una eina educativa molt útil, segons ha afirmat.
Pots tornar a escoltar l’entrevista completa aquí.