Política

El ple de Teulada dona el vistiplau al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible

El consistori també ha aprovat el Pla de Sostenibilitat Turística en el qual invertiran més de 2 milions d'euros
Aj. Teulada / Redacció

Teulada aprova per unanimitat i en ple el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible del municipi. El regidor responsable, Toni Reig, ha destacat que ara es podrà optar a ajudes europees per a posar-lo en marxa.

La redacció del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) de Teulada va arrancar fa uns anys, amb la finalitat de donar solucions als problemes de mobilitat i la consegüent necessitat de reduir les emissions de CO₂ per a poder afrontar els reptes plantejats pel canvi climàtic. L’objectiu és donar solucions que milloren la mobilitat i la facen més sostenible. S’ha realitzat un diagnòstic de les pautes de mobilitat en el municipi de Teulada mitjançant l’anàlisi d’informació estadística, cartogràfica i treball de camp i s’han plantejat unes propostes d’estratègies d’actuació per a poder implementar formes de desplaçament segures, saludables i sostenibles.

L’objectiu d’aquest projecte és garantir un ambient saludable on es puga caminar i pedalejar per itineraris accessibles, segurs i atractius i on els desplaçaments més llargs als destins laborals, educatius, sanitaris i d’oci puguen resoldre’s mitjançant el transport públic.

Pla de Sostenibilitat Turística

El Pla de Sostenibilitat Turística de Teulada Moraira té com a objectiu principal promoure un desenvolupament turístic equilibrat i sostenible. Aquest projecte inclou una sèrie d’iniciatives enfocades en la preservació del medi ambient, la millora de la qualitat de vida dels residents i la promoció d’un turisme responsable.

Aquest pla ja havia sigut ratificat prèviament en la reunió de la Conferència Sectorial de Turisme celebrada el 9 de maig de 2023, on es va confirmar un finançament de 2.001.722 € procedent dels fons de recuperació Next Generation de la Unió Europea.

El pla s’estructura en diversos eixos programàtics, entre els quals destaquen:

  1. Transició Verda i Sostenible:

Itinerari Urbà Sostenible: Adaptació del municipi al canvi climàtic mitjançant la creació de rutes urbanes que fomenten la mobilitat sostenible. Gestió Eficient de Residus Sòlids Urbans: Implementació d’un sistema avançat de gestió de residus per a reduir l’impacte ambiental.

  1. Millora de l’Eficiència Energètica:

Adequació de Carrils Bici: Foment de l’ús de bicicletes mitjançant l’adequació de carrils específics.

  1. Transició Digital:

Quadre de Comandament de Gestió del Destí: Desenvolupament d’una plataforma digital per a gestionar i monitorar l’oferta turística. Informes sobre Oferta Allotjativa: Anàlisi i gestió de l’oferta d’allotjament disponible en el municipi. Codis Accesibles en Espais Culturals i Platges: Instal·lació de codis QR per a millorar la informació i l’accessibilitat en aquests llocs. Quadre de Comandament de Xarxes Socials: Eina per a gestionar i analitzar la presència del destí en xarxes socials. Màrqueting Digital per al Foment del Turisme Cultural: Estratègies digitals per a promoure els recursos culturals i atraure un major nombre de visitants. Sensorització d’Aparcaments: Implementació de sensors per a optimitzar la gestió d’aparcaments. Redistribució de Fluxos Turístics mitjançant Senyalètica Digital: Ús de senyalètica digital per a gestionar i redistribuir el turisme.

  1. Competitivitat:

Millora de l’Accessibilitat Física en el Nucli Urbà: Adaptació d’infraestructures per a millorar l’accessibilitat. Smart Office: Equip tècnic encarregat de l’organització, anàlisi, gestió i interpretació de les dades de Teulada Moraira com a destí turístic, per a millorar la presa de decisions, coordinació i governança col·laborativa. Gerència del PSTD: Coordinació i gestió del Pla de Sostenibilitat Turística en Destí.

Consulta Pública

El Pla de Sostenibilitat Turística de Teulada Moraira estarà disponible per a consulta pública en la web de l’Ajuntament de Teulada, permetent a la ciutadania i a les persones interessades conéixer en detall les mesures i actuacions previstes.

Altres Plans Aprovats

En relació als objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030, cal destacar que altres dos plans han sigut aprovats en sessió plenària.

Desenvolupament del Projecte DTI (Destí Turístic Intel·ligent): Implementació de tecnologies i sistemes intel·ligents per a millorar la gestió turística i l’experiència dels visitants.

Elaboració del PMUS (Pla de Mobilitat Urbana Sostenible): Creació d’estratègies per a millorar la mobilitat en el municipi, promovent l’ús de mitjans de transport sostenibles i reduint la petjada de carboni.

Amb aquestes iniciatives, Teulada Moraira es posiciona com un destí turístic innovador i sostenible, alineat amb els objectius de desenvolupament turístic responsable promoguts per la Unió Europea.

La regidora de Turisme i Fons Europeus, Susanne Katzgrau, destaca la importància d’aquest pla com una eina essencial per a assegurar un desenvolupament turístic que beneficie a tots, al mateix temps que protegisca l’entorn natural. «Estem compromesos amb un turisme sostenible que no només atraurà visitants, sinó que també millorarà la qualitat de vida dels nostres residents i conservarà el nostre patrimoni natural i cultural», afirma.