Sucesos

Detinguts, a Calp, per diversos intents d’estafa mitjançant el ‘timo del tocomocho’

Els dos homes van ser sorpresos in fraganti quan tractaven d'enganyar una de les perjudicades a plena llum del dia

La Guàrdia Civil ha detingut dos homes als quals se’ls atribuïxen dos presumptes delictes d’estafa en grau de temptativa, comesos el mateix dia, sobre dues víctimes diferents, en dues localitats costaneres de la província d’Alacant. A la primera víctima, a més, aprofitant la confiança que els havia donat, li van robar joies després de deixar-los accedir al seu domicili.

Els presumptes autors, que no residixen a la zona, posseïxen nombrosos antecedents d’aquesta índole comesos per tot el territori nacional.

El passat 4 de juliol, a les 12.30 hores del migdia, dos homes van ser sorpresos per la Guàrdia Civil de Calp quan tractaven d’estafar una dona de 73 anys en un carrer concorregut de la localitat, emprant el conegut com timo del tocomocho”. La intervenció dels agents va permetre impedir que tots dos consumaren el delicte.

No obstant això, en identificar-los, van comprovar que no residien a la zona, que tots dos posseïen nombrosos antecedents per fets similars, i que delinquien per tot el territori nacional, així que, davant la sospita que pogueren estar involucrats en algun altre delicte, abans de deixar-los anar, van decidir comprovar-ho.

Els investigadors van descobrir que, els mateixos autors, havien intentat estafar una altra dona de 72 anys, a les 9.30 hores d’aquell mateix dia a la localitat de la Vila Joiosa emprant el mateix mètode. En aquesta ocasió, la víctima va ser abordada pels presumptes autors en el mercat d’aquesta localitat. Després de guanyar-se la seua confiança, la van acompanyar fins al seu domicili, també a la Vila Joiosa, perquè ella agafara la llibreta bancària. Una vegada que els presumptes autors van aconseguir accedir a l’interior de l’habitatge, van aprofitar per a robar-li les joies que van localitzar, mentre la víctima agafava la llibreta.

Després, la van acompanyar a traure diners, primer en una sucursal de la Vila, encara que sense èxit. De manera que posteriorment, van fer un nou intent en un altre caixer, a la Nucia, que afortunadament per a la víctima, també va ser infructuós.

Els autors van desistir de la víctima de la Vila Joiosa, i conformats amb el botí de joies que li havien sostret al domicili, van marxar a Calp amb la intenció de captar noves víctimes. Però la Guàrdia Civil va impedir que consumaren l’estafa de Calp.

Els agents de l’Àrea d’Investigació del Post Principal de la Guàrdia Civil de Calp, a càrrec de la investigació, van procedir a la detenció dels dos presumptes autors, dos homes de nacionalitat espanyola, de 40 i 43 anys, als quals els consten nombrosos antecedents per fets similars.

Se’ls han intervingut diversos cupons falsificats, 2.000 euros en efectiu i el vehicle en el qual circulaven, emprat per a l’activitat delictiva, i que havia sigut sostret per un dels estafadors a un conegut seu.

Se’ls atribuïxen dos presumptes  delictes d’estafa en grau de temptativa i un presumpte delicte de furt en interior de domicili. A més, a un d’ells, se li imputa un presumpte delicte d’apropiació indeguda de vehicle.

Després de ser posats a disposició judicial del Jutjat d’Instrucció de Guàrdia de Dénia, han quedat en llibertat amb mesures cautelars.

El ‘timo del tocomocho’

És una estafa que consistix a enganyar la víctima mostrant-li uns dècims o cupons falsificats, el número dels quals coincidix amb el premiat, fent-li creure que per a l’autor és impossible cobrar-los amb alguna excusa (el propietari ha de marxar de viatge urgent, no disposa de compte bancari, etc.).

Una vegada que la víctima cau en la trampa, l’estafador li oferix adquirir els bitllets premiats a un preu molt baix comparat amb els diners que cobrarà l’estafat en canviar-los en la corresponent administració. En aquest cas, oferien un dècim premiat amb 30.000 euros de devolució, al preu de 2.000 euros.

Per donar-li credibilitat, en un moment donat entra en joc un altre actor (també estafador) que fingix haver sentit la conversa i estar interessat a comprar els cupons i fa una contraoferta, forçant així la víctima a llançar-se per fer efectiva la transacció.

Com normalment la víctima no porta damunt els diners que necessita per comprar el cupó, els autors s’oferixen a acompanyar-la a traure els diners a una entitat bancària o a la seua casa, aprofitant aquestes circumstàncies per a fer-se amb un botí major.

Consells per evitar ser víctima d’estafes

Mantindre la distància i ser cautelosos quan siguem abordats per un desconegut amb qualsevol excusa; no permetre l’accés al nostre domicili de persones desconegudes; quan siga necessari que desconeguts accedisquen al domicili per una causa justificada, no deixarem que deambulen sols per la casa; desconfiar d’ofertes excessivament avantatjoses; no ostentar diners ni joies que ens convertixen en objectiu d’estafadors o lladres.